circle-background

Муніципальний телеканал м. Запоріжжя

circle-background
weather

+3°

Програма телепередач:

ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
weather

+3°

Телепрограма

На 50 днів запорізькі віряни відмовилися від м’яса та молока

03.03.2020, 15:46

text
Поділитися:

Майже 50 днів без м’яса, молока та яєць. Відсьогодні у православних вірян та греко-католиків розпочинається Великий піст. За церковними канонами, у цей період варто утримуватись не тільки від їжі тваринного походження, а й від розваг.

Протягом останніх трьох років Яромир Мудрий дотримується Великого посту. Каже, попередньо до нього не готується, а перед гастрономічними спокусами має добру витримку. Тож наступний місяць жодних м’ясо-молочних продуктів та яєць не вживатиме. Чоловік каже, що в звичний раціон входить гречана каша нон-стоп і суп.

Втім піст – не лише обмеження у їжі. Також не можна сваритись, слід уникати негативних думок, а ще утримуватись від надто гучних розваг. Яромир розповідає, що не може відмовитися від перегляду YouTube, але на час посту він планує відмовитися від відео, окрім інформаційних матеріалів.

Священики розповідають: найбільш суворі перший та останній тижні посту. В інші ж дні діють певні правила харчування. У понеділок, середу та п’ятницю можна частуватись хлібом, овочами, фруктами та горіхами. Вівторок та четвер — час для гарячих страв. Проте без олії. А от у вихідні можна дещо розслабитись та дозволити собі їжу із рослинним маслом.

Настоятель Свято-Андріївського кафедрального собору Костянтин Костюкович запевняє, що пост повинен йти на благо. Якщо ж людина хвора і має виконувати настанови лікаря, то вона приходить до церкви та бере у священника благословення на пропуск посту.

На необхідності зваженого підходу до дотримання посту наголошують і дієтологи. Зазначають: літнім людям, дітям, вагітним жінкам та тим, хто має хронічні хвороби чи слабкий імунітет, такі експерименти краще не проводити. Тим же, хто вирішив дотримуватись релігійних канонів, варто пам’ятати про компенсацію білків, дефіцит яких починається у разі відмови від м’яса та молока.

Дієтологиня Яна Борисенко говорить, що компенсувати нестачу білків можна, якщо вживати бобові: сою, сочевицю, квасолю, нут та ін.

Тож, аби піст пройшов легко, а ви продовжували отримувати насолоду від їжі, вона має бути простою, але різноманітною. Також дієтологи радять віддавати перевагу стравам, приготованим на пару або на грилі, не лише у піст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: