circle-background

Муніципальний телеканал м. Запоріжжя

circle-background
weather

+3°

Програма телепередач:

ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
weather

+3°

Телепрограма

На Запоріжжі зберігається благополучна ситуація щодо захворюваності на кишкові інфекції

18.08.2020, 13:47

text
Поділитися:

На 33 тижні 2020 року зареєстровано 119 випадків ГКІ. Рівень захворюваності склав 6,9 на 100 тис., що в 3 рази нижче середнього багаторічного рівня. В цілому по області лабораторно підтверджено 27% випадків ГКІ, із них в 12,5% – ротавірусна інфекція.

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 13 серпня в м. Бердянську була зареєстрована групова захворюваність на гостру кишкову інфекцію з харчовим шляхом передачі. Постраждало 5 осіб (відпочиваючі), всі дорослі. Станом на 17.08.2020 хворі виписані зі стаціонару для проходження лікування за місцем постійного проживання. У всіх захворілих лабораторно підтверджена галофільозна інфекція. В результаті проведеного епідрозслідування встановлено, що причиною отруєння послужили варені креветки, які постраждалі купували у приватної особи та вживали в їжу протягом дня на пляжі в спекотну погоду.

Захворювання на галофільоз виникає в результаті вживання в їжу сирих або недостатньо термічно оброблених продуктів моря: риби, крабів, мідій, креветок, устриць тощо, в яких дуже швидко при високій температурі розмножуються галофільні вібріони. Можливе також зараження галофільними вібріонами і внаслідок заковтування води під час купання у забруднених водоймищах.

Нагадуємо, що серед факторів передачі на ГКІ найбільша питома вага приходиться на:
• м’ясну і молочну продукцію – 19%,
• овочі, фрукти – 14%,
• рибну продукцію – 10,5%.

При цьому питома вага продуктів домашнього виготовлення (неправильного приготування та зберігання) складає 73%, узаконені ринки – 14,2%, вулична торгівля, стихійні ринки – 12,5%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: