circle-background

Муніципальний телеканал м. Запоріжжя

circle-background
weather

+3°

Програма телепередач:

ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
weather

+3°

Телепрограма

Сезон винограду: який обрати, чим корисний та як слід вживати

08.09.2020, 19:07

text
Поділитися:

Вересень — час, коли можна встигнути наїстися винограду. Продавці на ринку запевняють: цьогорічний врожай — якісний та смачний. Наша знімальна група вирішила дізнатися, як обрати кращі грона та скільки винограду можна з’їсти, не зашкодивши власному здоров’ю та фігурі. Розпочнемо дослідження з оцих яток.

Продавчиня пані Наталя на Критому ринку працює вже понад 6 років. І щосезону знайомить покупців із виноградним асортиментом. Каже, цього року врожай дуже гарний і різноманітний. А ціна за кілограм цих ласощів стартує від 50-60-ти гривень.

Вміст нітратів у винограді не повинен перевищувати 60 міліграмів на кілограм. На цьому акцентують увагу в експертній лабораторії. Аби з’ясувати, чи можна вживати в їжу ягоди з цього ринку, — ми віднесли їх на перевірку. Вже за кілька хвилин фахівці зазначили: небезпечних перевищень у цьому продукті не виявлено.

Спеціалісти лабораторії щосезону ретельно відбирають і перевіряють виноград на вміст нітратів у реалізаторів.

Дієтологи розповідають: кожен сорт винограду по-своєму корисний. І кожна ягідка містить чимало корисних мікроелементів. Серед них — вітаміни С та К, мідь і калій. Вони допомагають нормалізувати склад крові та тиск. А ще виноград покращує пам’ять та зір.

До речі, фахівці радять після куштування винограду прополоскати рот чистою водою. Це, зазначають, захистить емаль від кислот, які можуть її пошкодити. Є й інші нюанси. Наприклад, не слід ласувати виноградом у разі гастритів і проблемах із кишківником. Утім, навіть здоровій людині варто памʼятати про міру.

Дієтологиня Яна Борисенко зазначає, що максимальна порція винограду — 200-250 грамів на один прийом їжі. Якщо ж з’їсти більше, можуть виникнути дискомфорт, проблеми з кишківником та загострення хронічних хвороб ШКТ. Окрім цього, надмірне споживання винограду призводить до утворення великої кількості цукру у крові й, відповідно, появи жиру та надмірної ваги.

Обрати ж якісний виноград доволі просто: ягоди мають бути пружними, цілими, з щільною шкіркою, без вм’ятин та гнилі. А якщо легко потрусити китицю — виноградини не повинні осипатися, але найкращим способом залишається спробувати ласощі на смак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: