circle-background

Муніципальний телеканал м. Запоріжжя

circle-background
weather

+3°

Програма телепередач:

ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
weather

+3°

Телепрограма

У Запоріжжі дізнавалися, чи є шкідливі нітрати у баштанних

11.07.2018, 16:50

text
Поділитися:

Літо — пора ягід та овочів. Але смачні та водночас корисні продукти також можуть бути небезпечними. Про це попереджають медики. Ранні кавуни, дині та кукурудза вже з’явилися на прилавках. Але вживати їх треба обережно, адже вони можуть містити в собі нітрати. Останні шкодять здоров’ю. Неправильне вирощування овочів та фруктів, а також надмірне застосування добрив сприяє більшому накопиченню нітратів.

Великий Базар”. Саме так в народі називають один з місцевих ринків. Тут повним ходом вже продають помідори, баклажани, перець, кабачки та баштанні культури. Едік Чахмахчян торгує кавунами та динями на цьому місці вже 5 років. Каже: в безпеці своєї продукції впевнений. Має й відповідний експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Тетяна Кириченко часто купує продукти на цьому ринку. Сьогодні вперше вирішила посмакувати динею. Перед купівлею скуштувала шматок скибочки. Каже: по сезону ще начебто й зарано ласувати цим продуктом, але дуже хочеться.

А от Людмила Усата ще не купує баштанні культури. Зазначає: чекатиме сезону достигання – серпня. Жінка переконана, що тільки тоді кавуни та дині стануть по-справжньому солодкими та безпечними для споживання.

Чи безпечні кавуни та дині для запоріжців, перевіряють у Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №15. Для цього відбираються проби. Аби перевірити кавун чи диню на вміст нітратів, потрібно не більше 5 хвилин. Співробітниця лабораторії відрізує шматочок кавуна. Тре його на тертці. Сік наливає в посудину. Зважує на терезах, щоб було 10 грамів. Додає розчин. Далі все робить спеціальний прилад — нітратовимірювач. Хвилина — і результат готовий. Допустимий вміст нітратів для кавуна – 60 міліграмів на один кілограм. У кавуні, який проходив перевірку, їх вчетверо менше. Аналогічно перевірили на нітрати й диню. Вміст нітратів виявився допустимим.

Такі перевірки проходять щодня. Цьогорік працівники лабораторії вже декілька разів фіксували перевищення норми нітратів у динях.

Нітрати шкодять здоров’ю, наголошують лікарі. Накопичення їх в організмі може спровокувати отруєння та онкозахворювання. Купуючи на ринку кавуни та дині, поцікавтеся в продавця, чи має він необхідні документи, які підтверджують безпечність продукції, яка реалізується.

Перевіряють в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на вміст нітратів і овочі. Фахівці кажуть: в процесі термообробки, зокрема, варінні та смаженні, ці шкідливі речовини в продуктах зникають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: