circle-background

Муніципальний телеканал м. Запоріжжя

circle-background
weather

+3°

Програма телепередач:

ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
weather

+3°

Телепрограма

У Запоріжжі перевірили якість кавунів

12.07.2019, 12:07

text
Поділитися:

Хоч сезоном баштанних культур вважається серпень, на прилавках ринків та супермаркетів вже лежать дині та кавуни. Дехто купує солодкі плоди, а дехто ще побоюється їх вживати. Бо впевнені – у цей період баштанні мають багато нітратів. Чи так це насправді, вирішили дізнатись наші журналісти. Разом зі спеціалістами влаштували перевірку динь та кавунів.

Зранку на ринку уже безліч людей, а прилавки ломляться від різноманіття фруктів та овочів. Є на ринку й кавуни та дині, хоч їхній сезон розпочнеться тільки за місяць. Продає солодкі плоди й Олександр. Возить товар з Херсона. Каже, у своєму товарі впевнений. А от покупці розділились на 2 табори. Марія прилавки з баштанними культурами обходить. Переконана – у липні їсти їх ще не бажано.

А от Максим купує одразу 3 дині. Говорит: якщо маленька, то нітратів в ній немає. У нього своя методика відбору якісних динь. Чи дійсно кавуни та дині на ринку без нітратів, ми вирішили дізнатись у лабораторії, яка працює на місці. Спеціалісти кажуть, перевірку здійснюють щоранку. Для цього необхідно не більше 10-ти хвилин. Спочатку шматочок кавуна відрізають, труть на тертці, а сік переливають до посудини та відміряють 10 грамів. Далі за допомогою спеціального приладу – нітратовимірювачу – визначають кількість нітратів на міліграм. Норма для кавунів 60 міліграмів на кілограм, а для динь – 90. З початку літа на Критому ринку виявили тільки один випадок, коли кількість нітратів у дині перевищувала норму.

У Держпродспоживслужбі кажуть, купувати баштанні культури необхідно на офіційних ринках або магазинах та не соромлячись просити довідку про кількість нітратів у динях чи кавунах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: