circle-background

Муніципальний телеканал м. Запоріжжя

circle-background
weather

+3°

Програма телепередач:

ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
weather

+3°

Телепрограма

Запорізький шеф-кухар розкрив секрети приготування «хвоста чупакабри»

07.09.2021, 12:44

text
Поділитися:

Ми продовжуємо знайомити вас із учасниками “Фестивалю кулешу”, який організовує телеканал Z 12 вересня на “Райдузі”. Напередодні кулінарного батлу журналісти “На часі” підготували спецпроект “Своя страва” , в якому розповідають історії про шеф-кухарів, які готуватимуть українську страву. У другій серії ми познайомимо вас із Олексієм Круліковським. У 10 років він вже вмів готувати борщ, а у 21 рік – став шеф-кухарем.

Наша знімальна група разом із Олексієм, який є шеф-кухарем одразу кількох закладів Запоріжжя, вирушили на ринок, аби обрати м’ясо для майбутньої страви. Чоловік розповідає: хоч зазвичай заклади купують м’ясо у постачальника, як правильно його обирати повинен знати кожен кухар.

Розповідає Олексій і про те, на що варто звертати увагу при виборі м’яса. Каже, воно повинно мати природній колір, не бути обвітреним і не мати стороннього запаху. Доки ходимо по ринку, ділиться і професійними лайфхаками. Наприклад, найбільш наваристий бульйон виходить із хвоста бика, який кухарі ще називають «хвіст чупакабри». З нього, до речі, готують й безліч соусів та холодець. Розповів Олексій і про те, що м’ясо солять наприкінці приготування, бо сіль висушує.

Своїм професійним поглядом Олексій зупинився на м’ясі, яке знадобиться нам для приготування хінкалі. Вже на кухні чоловік береться за страву.

У приготуванні хінкалі Олексій знає кілька секретів, які використовують кухарі в Грузії. Наприклад, до фаршу він додає воду. А також різні спеції та дає йому настоятись у холодильнику мінімум півгодини. Згодом – розпочинає ліпку.

Зараз Олексій професійно володіє ножем та знає рецепти страв напам’ять. А починалась його любов до кулінарії ще у ранньому дитинстві у містечку Оріхів Запорізької області. Каже, жага до приготування їжі в нього від бабусі. І досі згадує, як захоплювався її стравами. У 10-11 років вже сам міг приготувати холодець, борщ, а також працював з тістом та ліпив пельмені й вареники.

Тож із вибором майбутньої професії проблем не було. По закінченні Запорізького професійного ліцею водного транспорту отримав професію «кухар судновий». Одружився й в море не пішов, зате розпочав кулінарну діяльність. Спочатку працював у французькому ресторані. Наразі професійний стаж Олексія – 12 років, з яких 9 він працює шеф-кухарем.

Олексій зізнається: за весь цей час жодного разу не пожалкував про свій вибір. Любить готувати і для друзів. А от вдома для нього готує дружина. Каже ,так вирішила вона сама. Проте іноді просить Олексія приготувати щось і для неї. Є в Олексія і улюблене хобі – це футбол, а ще – шахи.

Поки Олексій ділився спогадами про особисте, хінкалі зготувалися. Проте правильно їсти їх теж треба вміти. Тому просимо у шефа показати майстер-клас.

Не менш смачну страву Олексій обіцяє приготувати і на майбутньому фестивалі кулешу. Каже, знає кілька секретів, як зробити українську кашу ще смачнішою, але розкривати їх поки не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: